Webcomics

Alfabet
Homepagina van Carolien
Volledig
Able and Baker Wat krijg je als je een schaap en een aap de ruimte in stuurt? De prettig gestoorde comic Able and Baker. Fijnzinnige humor in een ruimtevaartsfeertje.
Angst Technology Op http://inktank.com vind je drie comics. Angst Technology gaat over een klein bedrijfje dat de kost verdient met het ontwikkelen van games. Weekend Warriors is een comic die draait rond de belevenissen van een clubje paintballers. En onlangs is de tekenaar begonnen met het gloednieuwe Sorry we're closed. De comics zijn niet altijd even grappig, maar de tekenaar is een sympathieke kerel en ik hou van zijn tekenstijl. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Angst Technology.
Anne Frank conquers Moon Nazis De titel van deze comic is Anne Frank conquers Moon Nazis. Geloof mij, ik verzin dit niet. Een comic met als ingrediënten een vermoord Joods meisje, Hitler, een getikte professor en nog meer fraais. Politically incorrectness, iemand? De tekenstijl is erg cartoonesk (Olive!) en de humor is, welja, wicked! Lezen!! Tijdelijk opgeschort.
Bite me Bite me!! Vampiers tijdens de Franse Revolutie! Moet er nog bloed zijn?? Geweldige comic! Schitterende tekenstijl, fantastische humor én getekend door een vrouw. Tegenwoordig wel betalend, maar de moeite waard om wat geld in te steken.
Bolt City http://www.boltcity.com biedt onderdak aan twee comics. Copper en Clive & Cabbage. Twee zeer verschillende comics die als raakpunt een bizarre prettig gestoordheid mét een scherp kantje gemeenschappelijk hebben. Best wel aparte comics getekend in een zwierige stijl. Geen spek voor ieders bek.
Bruno Bruno is een comic die net iets meer inspanning vraagt dan de doorsnee comic. Zeer intelligent geschreven, maar vaak zwaar op de hand (de auteur lijdt zelf aan depressies). Een aanrader voor iedereen die wel eens in filosofisch gepeins durft te verzinken.
butternutsquash Nieuwe comic die er veelbelovend uitziet. De essentie van butternutsquash (ben toch wel benieuwd naar het verhaal achter die naam) valt samen te vatten als: drie mannen op zoek naar liefde en nog veel meer. Goed getekend en gekruid met een dosis humor die soms op het randje balanceert.
Cascadia Fantasy comic waarin de hoofdpersonages op zoek gaan naar de verloren relekwieën van de zon om de maandemon te verslaan. Een vlot lezend verhaal en een mooie tekenstijl. Alleen jammer dat de artieste maar twee keer per maand update.
Chopping block De avonturen van Butch, de seriemoordenaar. Bijzondere tekenstijl in stemmige zwarte en grijze tonen, perfect passend bij het onderwerp. Hannibal is er niets tegen. Niet voor gevoelige zielen, wel voor mensen met een gezonde dosis relativeringsvermogen.
Count your sheep Als je mij zou vragen om deze comic in één woord te omschrijven, zou ik niet lang moeten nadenken: CUTE! De thematiek is doodsimpel: een moeder, een dochter en een ingebeeld schaap. Het zweemt zo nu en dan naar Calvin en Hobbes, maar dat kan alleen maar positief zijn, nietwaar?
Ctrl+Alt+Del Yep, met zo'n titel, dat moet een gaming comic zijn. En dat is het ook. Maar een goeie. De eerste comics in de reeks vallen wat tegen, maar daarna worden ze snel beter, dus niet dadelijk de moed opgeven. Mijn favoriete karakter is toch wel de gekke chefkok. Zulke recepten heb je nog nooit geproefd.
Demonology 101 Weer een schitterende webcomic getekend door een supergetalenteerde vrouw, dat kan geen toeval zijn. ;-) Ik heb al gemerkt dat niet iedereen haar tekenstijl kan appreciëren, maar mijn oog (en hart) heeft ze alvast voor zich gewonnen. Spannend verhaal ook. De episodes vormen steeds een afgerond geheel. Let op, bijzonder verslavend! Je leest zo'n episode in één ruk uit.
Desert Rocks De tekenstijl is erg verwant aan die van Demonology 101, maar dat geeft de tekenaar ook ruiterlijk toe. Een fantasy verhaal met Tolkien trekjes dat er een laag tempo op nahoudt, maar genoeg interessante vraagtekens opwerpt om te blijven lezen.
Diesel Sweeties In het begin moest ik een beetje wennen aan de tekenstijl (nuja, tekenstijl, veel getekend wordt er niet), maar de stijl past perfect bij de inhoud. Een comic met pornosterren, bronstige robots, moordzuchtige robots, maagden-tot-het-huwelijk, kleine zusjes, Canadezen en oude Apple computers. Enfin, neem zelf een kijkje, 't is de moeite.
Dominic Deegan Leuke comic over waarzeggers, witte magiërs, lelijke meisjes met goeie inborst, mooie meisjes met goeie inborst, slechte tovenaars, een pratende kat die verslaafd is aan vis, dit alles gekruid met pittige humor. De tekenstijl is niet perfect, maar wel charmant en de tekenaar is een geweldige kerel!
Vier zeer uiteenlopende personages trekken doorheen een wereld bevolkt door elven, halfelven, mensen en magiërs op zoek naar een oud en vergeten geheim (dank u meneer Tolkien). Grappige dialogen en leuke personages, meer moet dat niet zijn. Verslavend.
Eversummer Eve Enorm mooi getekend. Werkelijk prachtig. Die details! Die afwerking! Als je denkt dat ik overdrijf, ga zelf een kijkje nemen op http://www.eversummereve.com. Oja, het verhaal is ook verdomd verslavend (parallelle werelden, fee-achtige wezens, draken!) én de artieste is vrouwelijk. Deze comic heeft het allemaal. ;-)
fallen Weer een vrouwelijke artiest die barst van het talent. Enorm verzorgde comic. Schitterende tekeningen, geweldige layout en een goed verhaal er bovenop. De artieste creëerde een heel eigen universum voor de comic. Liefhebbers van sexy gevallen engelen, mens-dier hybrides en koppige draken, hierheen!
Fallen Angels Used Books Prachtig getekend! En zeer intrigerend verhaal over tweedehandsboekenwinkels, meisjes met vleugels, gremlins en andere rare wezens. Ik ben behoorlijk benieuwd waarheen het verhaal zal leiden. Verslavende comic!
File 49 In File 49 draait alles rond een genetisch experiment om kinderen met bijzondere gaven (telekinese, telepathie) te "kweken" en een overheidsagentschap dat zich tot doel gesteld heeft deze kinderen te elimineren. Klinkt bekend in de oren? Ik ben het met je eens, maar het verhaal is goed uitgewerkt en verveelt geen moment.
Flipside Een mangacomic met een goed verhaal, mooi getekend en de hoofdpersonages zijn twee sterke vrouwen die niet op hun mondje gevallen zijn. De tekenaar levert bij elke comic commentaar over de tekentechnieken en karakterontwikkeling (wat ik dan weer zeer interessant vind).
Kevin & KellKevin & KellKevin & KellKevin & Kell  
Sea of insanity De titel is zeer toepasselijk, want dit is inderdaad een waanzinnige comic. De Griekse goden zwerven nog steeds op onze aardbol rond en ze zijn nog geen haar veranderd. Jaloezie, affaires en uitspattingen, you name it. Dit alles overgoten met een bijtend sausje van sarcastische humor. Smakelijk!
Ghost hunters Manga met een hoofdletter M. Sterke vrouwen en één klein jongetje in een verhaal over oorlog, dood, slechte en goede geesten. Getekend in de typische mangastijl, maar op een persoonlijke wijze geïnterepreteerd. Voor de fans van manga, een echte aanrader.
Girls with Slingshots  
gods & undergrads Gods and Undergrads is de nieuwste comic op http://www.eatyourlipstick.com. Alweer een comic die de mosterd haalt bij de Griekse mythologie, maar laat je niet misleiden, dit is ook een verhaal over het leven op een Amerikaanse campus. Het begint afgezaagd te worden, maar alweer een vrouwelijke artiest met bergen vertel- en tekentalent, dus lezen die handel!
Of Rogues and Robbers Nieuwe comic waarin alles draait rond een groepje zakkenrollers. Vrouwelijke artieste. Talent op overschot. Jullie kennen het onderhand al wel. Gewoon lezen.
HTF comics Gloednieuwe comic die het uitgemolken genre van de superhero comic vanuit een bijzonder originele invalshoek bekijkt. Goed getekend, origineel idee, alleen nog te weinig comics... Erg benieuwd naar hoe het verhaal zal evolueren.
IMPH Woordenloze comic over een post-apocalyptische wereld. Het product van de hersenkronkels van een Canadese schrijver en een (jawel!) Nederlandse tekenaar. Prachtig gedetailleerde tekeningen.
Instant Classic Vrij nieuwe strip over films kijken en films maken. De hoofdpersonages Kate en Author dialogeren op het scherp van de snede. De tekenstijl is simpel, maar erg mooi. Je moet geen filmfanaat zijn om deze strip te smaken.
intershadows Bizarre comic vol met personages aan de rand van de maatschappij: een would be seriemoordenaar en zijn doodgewaande zus, een ex-zwerfster die nu volop de kaart van de liefde getrokken heeft, een leeghoofdige liefhebber van alcohol en wiet en zijn ex-vriendin bitch eerste klas, een dolverliefd koppel veel te vroeg opgezadeld met het ouderschap en ga zo maar door. Intrigerende strip. Bijzondere stijl.
The Joy of Tech Apple fanaten, dit is uw comic. Steve Jobs is de steeds wederkerende rode draad met halfgod status. ;-) Niet-geeks slaan deze comic best over. De grappen over computer-, Star Trek- en Star Wars-gerelateerde onderwerpen zijn niet op één hand te tellen.
Least I could do Een relatie comic! Nuja, wat heet relatie, als één van de hoofdpersonages een vrouwengek is, de andere er maar niet in slaagt een vrouw in zijn netten te strikken en de derde het moet doen met de afdankertjes van zijn vrienden. Altijd goed voor een paar aangebrande grappen, natuurlijk.
Martin's Misdirection Magic time! Comic over een goochelaar en zijn pratend konijn. Hoewel dit nogal bizar klinkt, gaat de comic vooral over de kleine dingen des levens. Een gezellig stripje dat niet echt potten breekt, maar nu en dan wel goed voor een glimlach. Zeer geschikt voor publicatie in een main stream krant.
Megatokyo Ach Megatokyo! Haal de superlatieven maar boven! Deze comic staat hoog op mijn favorietenlijstje. Een bijzonder getalenteerd tekenaar, een meeslepend verhaal, knappe tienermeisjes (hentai! ;-), twee hoofdfiguren met diametrale karakters, overwerkte beschermengeltjes en een superschattige mascotte (Boo, you're the best!). En dit alles overgoten met een absurd sausje. Love it!
Movie comics De tekenstijl is schaamteloos gepikt van Penny Arcade. Maar als je dan toch jat, dan kan je beter ineens van de besten stelen, nietwaar? Heel veel heeft deze comic niet om het lijf, maar filmliefhebbers kunnen zeker hun hartje ophalen aan de veelvuldige filmverwijzingen. Als je houdt van een beetje drama, lees dan vooral de newsposts.
9th elsewhere Een comic die voluit de kaart van de fantasie trekt. Kan ook moeilijk anders als je je verhaal situeert in de droomwereld van een getormenteerde schrijfster-in-spé. Gelukkig zorgt haar stuntelige muse (vleugeltjes, hoera!) voor de nodige comic relief. Getekend in een prachtige mangastijl en (jawel) getekend door een supergetalenteerde vrouw. :-))
nowhergirl Zeer realistische comic. Over echte mensen en echte emoties. Geen feel good comic (zeker het eerste deel niet), maar eerder Het Leven Zoals Het Is Aan De Homoseksuele Kant. Zeer de moeite waard. Prachtige website, schitterende sfeerschepping. Een pareltje.
i hate orneryboy Een zwartkijker en een vegetarische optimiste met een zwak voor alles wat leeft en niet leeft, dat moet stof geven voor goeie grappen. De tekenstijl is prachtig in al zijn eenvoud. Opgelet, de site is volledig in flash gemaakt.
The Polymer City Chronicles Grote borsten! En dan bedoel ik niet gewoon grote borsten, dan bedoel ik het soort borsten waarnaast watermeloenen rood worden van schaamte. ;-) Neen serieus, jammer dat de aandacht afgeleid wordt door voluptueuze vrouwelijke vormen, want de tekenaar heeft talent en heeft een verhaal te vertellen. Ik hou wel meer van zijn epische verhalen dan van zijn gags. En oja, voor de fans: furries!!
Pearls Before Swine Pearls Before Swine is eigenlijk geen echte webcomic in de stricte zin van het woord. PBS is een gesyndiceerde comic die op regelmatige tijdstippen in Amerikaanse kranten verschijnt. Omdat ik de humor werkelijk subliem vind, wil ik jullie deze link toch niet onthouden. Geniet van de eenvoudige, maar doeltreffende tekenstijl en de spitsvondige grappen.
Penny Arcade Penny Arcade behoeft nog weinig introductie. De moeder, vader, grootmoeder en grootvader van alle huidige gamecomics. PA zit boordevol gaming referenties waardoor je als niet-gamer vaak de pointe van een grap mist. Niet echt mijn soort humor, daarvoor is het een beetje te laag bij de gronds, maar als klassieker mag PA niet op mijn lijstje ontbreken.
PvP Ook een oudje. Als je gaat snuffelen in de archieven dan merk je dat de tekenaar een enorme evolutie heeft doorgemaakt. Scott Kurtz is continue op zoek naar nieuwe paden en niet bang voor verandering. Ik ben dol op deze comic. Oorspronkelijk was dit een gaming comic, maar de grappen zijn zo dat iedereen ze kan smaken. Niet voor niets razend populair.
RealLife Honderd procent computer gegenereerd. Een uitzondering, want de meeste webcomics komen nog steeds met potlood en papier tot stand. Deze comic beweert het échte leven van een bende computernerds in stripformaat te gieten. Nuja, ik vraag me af hoeveel mensen tijdreizen, de wereld overnemen, supercomputers bouwen, enzovoort tot hun normale bezigheden kunnen rekenen. Aangenaam tijdverdrijf.
return to sender Een bijzonder wacko verhaal! Ik kan het niet anders beschrijven. En een fantastische tekenstijl om het bizarre verhaal te ondersteunen. De blauwtinten helpen de juiste sfeer te scheppen en de tekenstijl is bijzonder persoonlijk. Een artieste met karakter die erin geslaagd is een bijzonder geslaagde comic bijeen te pennen. Absolute aanrader!
Robot Stories Robotstories wordt ook wel eens de Dilbert van de kleinhandel (retail) genoemd. Echt hilarische verhalen gebaseerd op de alledaagse werkelijkheid, met dit verschil dat de klanten apen zijn en de helft van de werknemers robots. Een interessante mix van stijlen geeft deze comic nog net dat beetje extra. Lachen met de miserie van een ander.
Saturnalia Een science fiction manga die zich afspeelt in het jaar 2999. Het verhaal draait rond het conflict tussen mens en robot (hey, waar hebben we dat nog gehoord?). In dit geval worden de lieve androids de duvel aangedaan door een groep stoute mensen die zich bedreigd voelen door de superioriteit van de androids. Gelukkig vindt de artieste genoeg originele invalshoeken om platgetreden paden te vermijden. Mooi getekend.
Scary go round Bizarre verhalen met o.a. zombies, ex-zombies, slechte geniën, gekke uitvinders, onopgeloste moorden, enzovoort. Liefhebbers van absurditeiten, dit is uw comic. Speciaal aan deze comic is dat hij uit afgeronde verhalen bestaat die steeds rond dezelfde hoofdpersonages draaien. Volledig met de computer gemaakt en altijd goed voor een glimlach. :-)
Sexy Losers Waarschuwing: deze comic is ten zeerste af te raden aan mensen die niet graag geconfronteerd worden met expliciet sexueel materiaal. Sexy Losers balanceert op het randje van het goed fatsoen, maar valt er zelden vanaf. Niet voor preutse zielen!
Sinfest Tatsuya Ishida is, naar mij bescheiden mening, één van de meest getalenteerde comic-artiesten van het moment. Een schitterend vloeiende tekenstijl en humor van de bovenste plank. Een comic waar God en de Duivel (hey, als de ene een hoofdletter krijgt, de andere ook) hun menselijkheid ten volle kunnen etaleren. Trouwens, wie smelt niet weg bij het lezen van de afleveringen met Pooch en Percival? Alleen jammer van de nogal rommelige webpagina.
Small Stories Kleine verhalen over de kleine dingen des levens maar verteld op een grootse manier. Schitterende tekenstijl en zeer fijnzinnige humor. Een pareltje.
Something Positive Something positive! Zelfs de titel van de comic is sarcastisch, want veel positiefs valt er voor arme Davan, het hoofdpersonage, niet te beleven. Alhoewel... Tussen de inktzwarte, bijtende humor door, vallen mooie levenswijsheden te rapen. Als je één comic op deze pagina zeker moet lezen, dan is het S*P, maar wees gewaarschuwd, niet iedereen kan dit soort humor appreciëren. Oja, love Choo Choo bear!
Strings of fate Strings of fate is een comic bevolkt door oude geesten en goden. Liefhebbers van de Chinese mythologie kunnen hier hun hartje ophalen. Alles draait rond de Zodiac god Meishuu (Rat) die geïncarneerd is als een gewone sterveling. Je moet je wel even door de eerste twee gedeeltelijk uit tekst bestaande hoofdstukken worstelen, daarna is het voluit genieten van de mooie tekeningen.
Sore Thumbs Jawel, dames en heren! Een politiek geïnspireerde comic. En dan nog wel eentje in mangastijl. Webcomics die draaien rond politiek zijn extreem dun gezaaid, daarom alleen al verdiend deze comic hier een vermelding. (PS: Het hoofdpersonage is een BABE!)
soul-d Een duivelse webcomic in stijlvolle sepia-kleuren, getekend door een jonge talentvolle vrouw. Need I say more? Opgedragen aan alle poetsvrouwen in stipclubs.
Staccato Yep yep, pratende basketballen, computers, nijlpaarden, poezen en een hele hoop andere antropomorfe karakters. Een hoop tegengestelde karakters die samenleven onder hetzelfde dak. Niets nieuws onder de zon, maar wel goed voor en glimlach nu en dan.
Striptease Een strip over stripmaken. Deze comic haalt zijn inspiratie uit de keiharde (true or not?) concurrentie in het comicwereldje, maar zelfs dan kan er nog iets moois bloeien tussen rivalen. Leuke comic, grappig, schattige tekenstijl en over the top plotwendingen. Genoeg ingrediënten om er iets moois van te maken.
tuesday Een comic die de kunst van het stripmaken tot de essentie herleidt. Zeer eenvoudig getekend: de figuurtjes zijn amper meer dan stick figures, maar meer heeft David Scheirer niet nodig om de kleine dingen des levens op een bijzonder rake manier te portretteren. Een schitterende illustratie van de zegswijze "eenvoud siert". Vergeet ook niet zijn foto's en schilderijen te bekijken.
userfriendly Userfriendly en Illiad. In de linuxwereld zijn ze een begrip. Deze comic voor en door computernerds zullen de meesten wel kennen. Alhoewel Illiad een absoluut non-talent op tekenvlak is, heeft hij door de onderwerpen die hij aansnijdt (linux, freebsd, openbsd, Billbashing, slashdot...) een trouwe schare fans onder geeks en nerds (UFIE's). Soms zit er een goeie grap tussen, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de inspiratie zo langzamerhand begint op te drogen...
Utukki

Meer mythologie! Ditmaal zorgt het oude Mesopotamië voor de inspiratiebron. Ki, de jongste van de Utukki (meer info op http://www.utukki.com) is de slechterik van dienst. Om te boeten voor zijn misdaden werd hij lang geleden opgesloten. Zijn toenmalige liefje is hem echter nog steeds niet vergeten en doet alles wat in haar macht ligt om hem te bevrijden. De stijl en vooral de inkleuring van deze manga is erg bijzonder.

Van Von Hunter

Van Von Hunter is een relatief nieuwe comic aan het firmament. De tekenstijl is stereotype voor manga, maar o, die humor! De held van dienst trekt ten strijde tegen "alles wat slecht is" en natuurlijk lopen zijn avonturen altijd goed af, want hij is toch immers de held, nietwaar? De ene dolkomische situatie na de andere. Als je slecht gezind bent, lees een paar VVH's en je voelt je meteen een stuk beter.

Wapsi Square Wapsi Quare vertelt het verhaal van een groepje twintigers die worstelen met de dingen des levens: verliefdheden, een te grote BH-maat, spelen in een muziekgroepje en de Azteekse God van de Alcohol (jawel!!). Niet elke verhaallijn is even geslaagd, maar de tekenstijl is bijzonder mooi.
Wigu Deze comic beschrijft de spannende avonturen van Wigu Tinkle, een kleine, hyperintelligente jongen met een overactieve verbeelding en een bepaald niet alledaagse familie. Laat je niet misleiden door de bedrieglijk eenvoudige tekenstijl, dit is een strip met dubbele bodem.
Wulffmorgenthaler Onconventionele humor samengebald in één plaatje. Soms op het randje van de goeie smaak, vaak ronduit hilarisch. Wulffmorgenthaler gelooft niet in heilige huisjes en schopt er dan ook naar hartelust tegen. Alleen spijtig dat hun archiefsysteem niet zo handig is.
Alfabet
Homepagina van Carolien
Volledig